Noutăţi

ÎMPREUNĂ AJUTĂM ȘI SALVĂM

Ne adresăm oamenilor de bună credință!

Colega noastră dna Tatiana SAVCA este greu încercată în aceste momente.

Fiul ei, Denis ȘPAC, tată a trei copii, la nici 35 ani, a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer, cu o incidență de un caz la un milion de oameni.

În Moldova nu sunt specialiști și aparataj necesar pentru tratarea acestui tip de maladie.

Viața tânărului tată s-a transformat într-o luptă contra cronometru.

O clinica din Turcia, cu suportul unei clinici specializate în maladii rare din Franța, a acceptat să se ocupe de cazul lui Denis.

Pentru familie, tratamentul, care constă din ședințe de chimioterapie și intervenții chirurgicale, este foarte costisitor, dar nu poate fi amânat.

Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de ajutorul fiecăruia pentru a-l salva pe Denis.

Orice ajutor, cât de mic, CONTEAZĂ.

PROVOCĂRILE ȘI PERSPECTIVELE REFORMEI ADMINISTRAȚIEI PUBLICE DISCUTATE ÎN CADRUL UNEI CONFERINȚE ORGANIZATE DE GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

În perioada 28-29 noiembrie curent și-a desfășurat lucrările Conferința „Reforma administrației publice: provocări și perspective”, organizată cu suportul Uniunii Europene, Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Pe parcursul a două zile au fost discutate principalele direcții ale Strategiei de reformă a administrației publice pentru perioada 2023-2030, în condițiile noilor cerințe determinate de procesul de aderare la UE. Conceptul Strategiei de reformă a fost aprobat de Guvern în iulie 2022, iar în luna octombrie a fost lansat procesul de consultare a acestuia.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor statului, ai partenerilor de dezvoltare din Uniunea Europeană, experți în administrația publică, reprezentanți ai societății civile etc.

Institutul de Administrație Publică din cadrul Universității de Stat din Moldova a fost reprezentat de dl Serghei Palihovici, directorul Institutului.

INSTRUIRE ÎN DOMENIUL CONTROLULUI INTERN MANAGERIAL

Încă un curs de instruire cu tematica ,,Sistemul de control intern managerial în sectorul public” este organizat în această săptămână de către Institutul de Administrație Publică. De această dată, beneficiari ai instruirii sunt funcționari publici de conducere din administrația publică centrală.

Cursul are ca scop consolidarea cunoștințelor, dezvoltarea abilităților și modelarea atitudinilor / comportamentelor necesare pentru efectuarea calitativă și eficientă a controlului intern managerial public în cadrul autorităților publice, respectând cadrul normativ al țării.

Institutul de Administrație Publică continuă realizarea e-cursurilor de dezvoltare profesională a personalului din serviciul public

Astfel, conform Planului e-cursurilor de dezvoltare profesională a personalului din serviciul public în semestrul II al anului 2022, în cadrul Institutului se desfășoară, în perioada 21 – 25 noiembrie 2022, două e-cursuri: Femeile, pacea și securitatea; Hărțuirea sexuală la locul de muncă, cu o durată de 24 ore academice fiecare, elaborate în cadrul proiectului Autoritățile publice – promotoare ale egalității de gen. Cursurile sunt plasate pe Repozitoriul instituțional al Institutului.

De asemenea, în perioada 21 – 30 noiembrie 2022, are loc și cel de-al treilea e-curs – Dezvoltare regională, cu o durată de 40 ore academice, realizat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

SISTEMUL DE CONTROL INTERN MANAGERIAL ÎN SECTORUL PUBLIC

Institutul de Administrație Publică a desfășurat, în perioada 21 – 22 noiembrie 2022, un curs de instruire, în format online, cu tematica ,,Sistemul de control intern managerial în sectorul public”. Beneficiari ai instruirii au fost funcționari publici de conducere din cadrul autorităților administrației publice locale, care, pe parcursul a două zile, și-au consolidat cunoștințele, dezvoltat abilitățile și modelat atitudinile/comportamentele necesare pentru efectuarea calitativă și eficientă a controlului intern managerial public în cadrul autorităților publice, respectând cadrul normativ național.

Pe parcursul celor 16 ore de instruire participanții au abordat subiecte ce ţin de conceptul de control financiar public intern, Standardele naționale de control intern în sectorul public, managementul performanțelor și al riscurilor, procesele organizaționale și activitățile de control, instrumentele controlului intern managerial, responsabilitățile managerului.

Pagini

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.